Το πράσινο φανάρι

Πολύ συχνά για να διαχειριστούν τα παιδιά το θυμό τους εκπαιδεύονται από τους ειδικούς με διάφορες και σχετικές μεθόδους. Μια εύστοχη εκ του αποτελέσματος τεχνική, είναι «το φανάρι»: Σχετικά εύκολα, μαθαίνουν -σε θεωρητικό τουλάχιστον επίπεδο-  την τεχνική αναγνώρισης τριών φάσεων σκέψεων, συναισθημάτων και πράξεων όπως ακριβώς διαδέχονται τα χρώματα στο φανάρι της κυκλοφοριακής ρύθμισης:  Κόκκινο –τους λέμε-πάτησε φρένο στις αρνητικές σκέψεις, πορτοκαλί ξεκίνα να σκέφτεσαι λύσεις και πιθανές αντιδράσεις, πράσινο είσαι έτοιμος/η να πράξεις!
Δεν είναι άσχημη ιδέα και για τους ενήλικες. Πόσες φορές  είσαι στα πρόθυρα εγκεφαλικού από μια ενοχλητική συμπεριφορά? Πόσες φορές είδες ακραίες συμπεριφορές άλλων οδηγών και έκανες το λάθος να ξεκινήσεις  τη φιλονικία μαζί τους? Πόσες φορές λειτούργησες εκτός εαυτού όταν κάποιος απρόσεκτος ή βιαστικός  παρέκαμψε προκλητικά μια ουρά αναμονής. Πόσες φορές εν βρασμώ ψυχής δεν πήγες λίγο παραπέρα την έκφραση αγανάκτησης από ότι θα  έπρεπε ή πραγματικά θα ήθελες.. Να μερικές ευκαιρίες να δοκιμάσεις την συνταγή του φαναριού. Πάτα φρένο (κόκκινο αναγνωρίζοντας το πρόβλημα), σκέψου (πορτοκαλί) και ακολούθως πράξε (πράσινο). Ο χρόνος της εναλλαγής των χρωμάτων είναι αρκετός για έναν ανήλικο πόσω μάλλον για έναν ενήλικο ώστε να έχει μια πιο εύστοχη αντίδραση.
Από την άλλη πλευρά, πόσες φορές δεν έπνιξες μια αντίδραση εμπρός στον εργοδότη ή προϊστάμενο σου. Πόσες φορές δεν δέχτηκες μπούλινγκ, λεκτική, συναισθηματική ή άλλης φύσεως επίθεση και δεν τόλμησες να την αναδείξεις καταπιέζοντας, μπλοκάροντας τον ίδιο σου τον εαυτό Να αδικείσαι, να υποβαθμίζεσαι ίσως και να απειλείσαι, και ο φόβος να μην σε αφήνει να εκφράσεις όσα θα ήθελες. Κατάφερες πιθανότατα να δεις τα δυο χρώματα κόκκινο και πορτοκαλί των αντιδράσεών σου, όμως δεν τόλμησες να περάσεις στο θεραπευτικό πράσινο. Μήπως όμως  το αντίπαλο δέος του φόβου είναι αυτό το πράσινο φανάρι ως λυτρωτικός δρόμος? Ίσως είναι χρήσιμο όλοι μας να ορίσουμε το πράσινο φανάρι ως αυτοδέσμευση ενέργειας και άτυπης συμφωνίας με τον εαυτό μας
 Πράσινο φανάρι και ώρα να επιχειρηματολογήσεις, να υπερασπιστείς τον εαυτό σου, να μπεις στη διαδικασία διαπραγματεύσεων ή και αντεπίθεσης αν αυτό τελικά αποφασίσεις, παίρνοντας το παιχνίδι της πρωτοβουλίας στα δικά σου χέρια. Κάτι σαν ηθική δέσμευση, όταν κάτι μας ενοχλεί να το επικοινωνούμε επιζητώντας καλύτερες, ποιοτικότερες λύσεις. Πράσινο για τον ιερό αυτοσεβασμό ακόμα και εκεί που έως τώρα φοβόσουν και σιωπούσες.
Και για να μην παρεξηγηθούμε πράσινο φανάρι μπορεί να είναι μια έντονη ματιά ή μια απάντηση που δεν δόθηκε ενώ όλοι περίμεναν το αντίθετο από εσένα.

Close Menu